Lettergrootte - +
Contrast - +

Geld

Crowdfunding

Denk je na over crowdfunding als financieringsvorm voor je initiatief? Wil je niet alleen geld inzamelen maar tegelijkertijd ook meer mensen betrekken bij je project? Kijk dan eens op voorjebuurt.nl. Neem contact op om samen te verkennen of en hoe je crowdfunding voor jouw initiatief kunt inzetten.

Fondsen en subsidies

Er zijn een aantal mogelijkheden en fondsen die bewonersinitiatieven financieren, bijvoorbeeld het Oranje Fonds: tijdens Burendag (medio september) en NLdoet (medio maart) is het mogelijk om met een bewonersinitiatief een aanvraag te doen bij het Oranje Fonds. Bewonersinitiatieven met een stichtings- of verenigingsstructuur kunnen óók voor andere activiteiten die bijdragen aan sociale cohesie en participatie een aanvraag doen. Het Oranje Fonds heeft een handige projectcheck waarmee je kunt bekijken of jouw initiatief in aanmerking komt en of het dus zin heeft om een aanvraag in te dienen. Op de website van het Oranje Fonds staat meer informatie over de werkwijze en richtlijnen die zij hanteren.

Het K.F. Hein Fonds wil de sociale cohesie in buurten bevorderen. Vaak is de drempel voor buurtinitiatieven te hoog om meteen een stichting of vereniging op te richten. Eenmalig komen buurtinitiatieven daarom in aanmerking voor ondersteuning tot €500,-. Op hun website vind je meer informatie en een aanvraagformulier.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt vernieuwende initiatieven voor actieve deelname aan cultuur. Op het online platform www.jijmaakthetmee.nl kun je subsidie aanvragen voor het starten van een experimenteel kunstproject of andere projecten steunen. 

Het VSBfonds steunt afgebakende projecten rondom Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Hiervoor is het wel nodig de aanvraag als/vanuit een stichting of vereniging te doen. Het VSBfonds heeft een quickscan waarmee je snel kunt bekijken of jouw initiatief in aanmerking kan komen voor een financiering. Bekijk ook van tevoren de algemene criteria waar een aanvraag bij VSBfonds aan moet voldoen. Meer informatie vind je op de website van het VSBfonds.

Het VSBfonds heeft samen met de NJR ook een speciale subsidie voor kinderen en jongeren t/m 24 jaar (max €1000). Zie http://ikbengeweldig.nl/ voor meer informatie en handige tips. Je aanvraag moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:

1. Je wilt iets goeds doen voor een ander (bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten, kinderen) in je eigen omgeving
2. Je activiteit organiseer je voor mensen die geen familie of vrienden of kennissen van je zijn
3. Tijdens je activiteit leren deelnemers andere mensen kennen en zijn ze actief bezig
4. Je bent zelf (of met een groepje) verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren ervan
5. Je bent niet ouder dan 24 jaar
6. Je organiseert jouw activiteit niet namens een organisatie of als schoolopdracht / maatschappelijke stage
7. Je activiteit is niet bedoeld om geld op te halen voor een goed doel

Ook Jantje Beton ondersteunt kinderen hun buurt leuker te maken, omdat vrij buitenspelen essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Zij bieden verschillende mogelijkheden, zoals subsidies voor speelplekken en buitenspeelactiviteiten. Zie http://www.jantjebeton.nl/wat-doen-we/

Wijkbudgetten

De wijknetwerken/-platforms hebben een eigen budget, waarmee ze vaak ook initiatieven in en voor de wijk ondersteunen. Neem contact op met het wijknetwerk/-platform voor de mogelijkheden:

Wijkplatform Batau-Noord Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Batau-Zuid Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Stadscentrum, Merwestein Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Doorslag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijknetwerk Fokkesteeg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Galecop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform (Hoog)Zandveld-Lekboulevard iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Jutphaas-Wijkersloot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Vreeswijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overige middelen

Je kunt ook deelnemen aan de Beursvloer. Op dit jaarlijkse evenement (doorgaans in november), georganiseerd door Samen voor Nieuwegein, handelen bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid met gesloten beurzen in diensten, mensen, middelen, kennis en kunde. Vrijwilligers- of maatschappelijke organisaties vragen niet om geld maar om kennis, toegang tot netwerken, materiaal, faciliteiten en creativiteit. Of gewoon handen om het een en ander voor elkaar te krijgen. Uiteraard stellen zij hier iets tegenover. Bedrijven hoeven hun financiële middelen niet aan te spreken, maar maken juist gebruik van andere mogelijkheden om iets voor hun directe samenleving te betekenen. Dit alles met als doel de Nieuwegeinse samenleving te versterken! Kijk voor meer informatie op www.samenvoornieuwegein.nl of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je behoefte aan meedenkkracht of bepaalde expertise en ervaring voor je initiatief? Neem eens contact op met de leerlijn Buurtmakers Nieuwegein. Daar komen meerdere initiatiefnemers met elkaar in contact en helpen elkaar. Irma Vroegop 06 536 56 440 of Birgit Oeikers 06 21 22 4567.

Of kun je wat helpende handen gebruiken of bepaalde materialen? Neem voor tips gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook via de vacaturebank van het Vrijwilligershuis-Nieuwegein kun je in contact komen met vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. Kijk daarvoor op www.vrijwilligershuis-nieuwegein.nl

Draagvlak

Zo creëer je draagvlak voor een initiatief.

Lees meer

Contact

Snel aan de slag?
Wij helpen graag!

Lees meer

Ruimte

Ontdek mogelijke locaties en ruimte.

Lees meer