Lettergrootte - +
Contrast - +

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe dien ik een aanvraag in?

Je vindt het aanvraagformulier en het begrotingsformulier onder de tab Geins Geluk of anders via www.nieuwegein.nl/geinsgeluk vindt u een aanvraagformulier en een begrotingsformulier. Na het invullen van deze formulieren stuur je ze op naar Gemeente Nieuwegein, Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein. E-mailen kan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De aanvraag moet door minimaal 3 inwoners van Nieuwegein ondertekend en ingediend zijn. Bij minderjarige aanvragers dient één van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mee te tekenen.

Wil je eerst informeren of je initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage van Geins Geluk of heb je vragen over het invullen van de formulieren, neem dan contact op met je wijkcoördinator. Contactgegevens vind je hier.  

Wat voor soort initiatieven komen in aanmerking voor een bijdrage van Geins Geluk?

De initiatieven kunnen op verschillende terreinen liggen. Denk aan zorg en welzijn, natuur en milieu, kunst en cultuur, educatie, sport en recreatie, opvang en mobiliteit. Ook kunnen ze uiteraard meerdere terreinen overstijgen en vinden ze plaats binnen de gemeente Nieuwegein.

Het is belangrijk dat het initiatief een positieve bijdrage levert aan de Nieuwegeinse samenleving. Hier vind je voorbeelden van initiatieven die al een bijdrage hebben gekregen van Geins Geluk.

Hoe hoog is de bijdrage die aangevraagd kan worden?

De minimale gevraagde bijdrage is €100,-. De maximale bijdrage die je kunt aanvragen, is 50% van de totale begrotingskosten. Vanuit Geins Geluk kan dus de helft van de kosten worden bijgedragen. Hier is wel de voorwaarde aan verbonden dat je zelf de andere helft al bijeen hebt gebracht.

Welke uren worden meegeteld in de begroting?

Als waardering voor de uren die jij en andere vrijwilligers inzetten voor het initiatief, mogen deze worden begroot op €15,- per uur. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘doe-uren’, dus uren waarin gewerkt wordt aan het initiatief/activiteit waarvoor de aanvraag wordt ingediend, of ter voorbereiding hiervan. Vergaderuren en structurele uren voor voortzetting wordt niet meegerekend in de begroting.

Bijvoorbeeld: je wilt als initiatief een buurttuin aanleggen. De uren die je nodig hebt om de buurt te mobiliseren en een sponsorloop te organiseren kun je opnemen als voorbereidingsuren. Ook de uren die nodig zijn voor het aanleggen van de tuin mogen worden opgenomen. De uren die je gebruikt hebt als vergaderuren om te overleggen waar de tuin moet komen en hoe deze eruit moet zien, tellen niet mee. De tijd die nodig is om verder gedurende het jaar de tuin te onderhouden, vallen onder de structurele uren en worden dus ook niet meegenomen.

Ik wil voor meerdere initiatieven/activiteiten een aanvraag doen, kan dat?

Wanneer de activiteiten met elkaar verbonden zijn, dien je op het aanvraagformulier de overkoepelende gegevens en de totaalbedragen in te vullen. In de bijlages vermeld je de gegevens per activiteit. Deze bijlages stuur je samen met het aanvraagformulier naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer de activiteiten niet met elkaar verbonden zijn, vragen wij je voor elke activiteit een aparte aanvraag te doen.

Waar komen de naam en het logo vandaan?

De naam Geins Geluk is deels afgeleid uit de geschiedenis van Nieuwegein. In het gebied tussen Jutphaas en Vreeswijk stond vroeger een nederzetting genaamd Geyne. Deze nederzetting heeft in 1295 stadsrechten gekregen maar werd korte tijd later, in 1333, verwoest in een oorlog tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Het woord Geins refereert aan deze nederzetting, de oorsprong van Nieuwegein.

Geluk spreekt voor zich, maar is ook een verwijzing naar de bewonersinitiatieven die gerealiseerd worden mede door de regeling. Het verspreiden van het geluk in Nieuwegein komt ook naar voren in het logo van Geins Geluk. Het klavertje 4 verbeeldt het geluk wat door waardevolle initiatieven wordt verspreid in Nieuwegein. Het hart staat voor hart voor de stad. Dit is vaak de basis van waaruit mooie initiatieven ontstaan. Het hart verbind de vier blaadjes van de klaver en staat daarmee ook voor verbinding, bijvoorbeeld tussen inwoners die samen iets moois voor de stad realiseren, maar ook de verbinding tussen inwoners en de gemeente (en eventuele anderen)  in het realiseren van een initiatief via Geins Geluk.